top of page
  • Andreas Dalgaard

Hvilken betalingsløsning skal du vælge til din forretning i 2023?

Som fysisk forretningsdrivende i Danmark er det vigtigt at have fleksibilitet i måden man tager imod betalinger. Tendensen til mobile- og kontaktløse betalinger er stigende, og danskerne vægter bekvemmeligheden ved kontaktløse betalinger højere end at tage pungen med på farten. Betyder det, at betalingskort ikke er vigtige for dig? Nej tværtimod.


De danske forbrugere har mange behov i forhold til betaling, hvorfor du skal være fleksibel som forretningsdrivende.


Denne blogpost kommer ind på populære betalingsmetoder i 2023, som hjælper dig med at vælge den rigtige betalingsløsning.

Hvilken betalingsløsning skal du vælge?


Kolde facts

  • 88% af betalingerne i fysisk handel er digitale. Forbrugerne betaler typisk med betalingskort eller mobilen.

  • Hver 5. betaling i fysisk handel foretages med mobilen. Brug af mobilen til betalinger er fordoblet siden 2019.

  • Digitaliseringen er udbredt i Danmark. Danske forbrugere over 60 år anvender i høj grad digitale løsninger sammenlignet med andre lande.

  • Apple Pay er den mest anvendte mobilbetalingsløsning i fysisk handel, hvor hele 42% af alle mobilbetalinger blev foretaget med Apple Pay, mens MobilePay, Dankort-App og Google Pay stod for hhv. 22%, 19% og 6% af den samlede mobilbetalinger (Nationalbanken, 2021)


Hvilke typer for betaling er relevante for dig, som fysisk forretningsejer?


Kontantbetaling:

Kontanter er selvfølgelig stadig en ting i dagens Danmark, selvom digitaliseringen er ved at tage over. Det er forventet af forbrugerne, at fysiske forretninger kan og vil tage imod kontanter. Med kontantbetaling skal man ikke undersøge hvilke leverandører der er på markedet, eller bekymrer sig om gebyrer eller udbetalinger. I 2022 var der kun 5% af de danske forbrugere, som helst ville betale kontant. (Nationalbanken, 2021)


Kortbetaling:

Stort set alle i Danmark ejer et betalingskort. Det kan være Dankort, MasterCard, Visa, Maestro osv. Det er en betalingsmetode, som stort set alle forretninger ønsker som betalingsform. Kontaktløse betalinger med betalingskort er i fremdrift, hvor 84% af betalingerne med et betalingskort på en betalingsterminal i 2020 var med kontaktløs betaling. Du skal betale gebyrer for at modtage penge ved kortbetalinger, som varierer alt efter hvilken udbyder du vælger. (Recordere, 2022)


Mobilbetaling:

Mobilbetaling omfatter som tidligere nævnt MobilePay, Google Pay og Apple Pay. Mobilbetaling er stor fortaler for bekvemmeligheden ved ikke at skulle finde kortet frem i tasken eller pungen, og gør det let og hurtigt at betale. Langt de fleste danskere har en mobilbetalingsapp på deres smartphone. Du skal betale gebyrer for at modtage penge ved mobilbetaling.

Fordele:

Kontantbetaling

Kortbetaling

Mobilbetaling

Kan bruges stort set overalt

Meget udbredt og brugt blandt forbrugere

Bekvemmelighed og effektivitet

Penge med det samme

Bekvemmelighed og effektivitet

Kontaktløs og hygiejnisk

Ingen transaktionsgebyrer

Forøget salgspotentiale

Integration til diverse kassesystemer

Detaljeret transaktionsdata

Lave gebyrer

Ulemper:

Kontantbetaling

Kortbetaling

Mobilbetaling

Tidskrævende

Transaktionsgebyrer

Afhængig af app udbyder

En administrativ byrde

Hardware og setup omkostninger

Integration og komparative kompleksiteter

Begrænset transaktionsdata

Afhængig af Internet/bluetooth/WiFi/simkort

Opsummering:

De fleste forretninger tager imod de 3 nævnte typer for betaling, fordi det stadig er relevant for de danske forbrugere, og det vil det stadig være i fremtiden. Kunderne skal have mulighed for at betale med deres ønskede betalingsform, og her må du som forretningsejer tilpasse dig. Forbrugerne er mere krævende i dag, end de var for 10 år siden. Det er vigtigt for danskerne, at det er let og bekvemmeligt, hvorfor de forventer en gnidningsfri betaling, som i bund og grund er hurtig og effektiv.


Hvad er det bedste udgangspunkt for dig med fysisk(e) forretninger?

Tænk over hvilken betalingsform dine kunder benytter sig mest af i dag, og skab et overblik over hvad du har brug for i din forretning, samt hvad der bedst kan betale sig. Det er en god idé at kunne tage imod de fleste typer kort, kontaktløs betaling, mobilbetaling og kontanter, men det er forskelligt fra forretning til forretning hvad der giver mening. Hvis du ikke har en digital betalingsløsning endnu, anbefales det at du får det! Det er en god service overfor kunderne, og imødekommer deres bekvemmelighedsbehov. Hvis du beslutter dig for at vælge en digital betalingsløsning, skal du være opmærksom på følgende:

  • Du kan med fordel modtage Dankortet (det billigste kort at tage i DK)

  • Du skal kunne modtage MasterCard, Visa, Maestro og samme udenlandske kort

  • Du skal kunne modtage kontaktløs betaling og mobilbetalinger

  • Du skal vælge en betalingsterminal der dækker dine behov

  • Vælg en betalingsleverandør, som forstår din forretnings behov.

Kontakt for betalingsløsning

Konklusion

I 2023 er det vigtigt for fysiske forretninger i Danmark at have fleksible betalingsløsninger for at imødekomme forbrugernes behov. Digitale betalingsformer som betalingskort og mobilbetaling er dominerende, og kontaktløse betalinger er i vækst. Populære mobilbetalingsløsninger inkluderer Apple Pay, MobilePay, Samsung Pay og Google Pay.

Selvom digitaliseringen er vækstende, er det stadig vigtigt at kunne tage imod kontanter, da der stadig er forbrugere, der foretrækker denne betalingsform. Dog er det kun en lille del af forbrugerne, der foretrækker kontantbetaling.


En ideel tilgang for fysiske forretningsejere er at tilbyde flere betalingsmuligheder, herunder kontanter, kortbetaling og mobilbetaling. Dette giver kunderne mulighed for at betale med deres foretrukne betalingsform. Det anbefales at have en digital betalingsløsning for at imødekomme kundernes bekvemmelighedsbehov.


Ved valg af en digital betalingsløsning er det vigtigt at sikre, at den kan håndtere Dankort og andre populære betalingskort som Visa og MasterCard, samt understøtte kontaktløs betaling og mobilbetaling. Det er også vigtigt at undersøge forskellige leverandører og finde en løsning, der passer til forretningens behov.


Samlet set er det nødvendigt for fysiske forretninger at være fleksible med hensyn til betalingsformer og imødekomme forbrugernes forventninger om hurtige, effektive og bekvemmelige betalingsoplevelser.

186 visninger
bottom of page